Sloupová kamna

Sloupová kamna

Sloupová kamna mají v naší zemi velkou tradici. Klade se u nich důraz na spojení využití maximální energie s minimální náročnosti na prostor.

Exposi

Spojení funkčnosti a krásy, tak by se jednoduše dala popsat řada kamen Exposi. Ta vznikla spoluprací uměleckého vedení akademického sochaře Davida Exnera, řemeslné tradice naší manufaktury a špičkové technologie krbových vložek Brunner. Zkrátka kombinace, která uchvátí na první pohled a neomrzí ani po letech užívání. V nabídce jsou kamna Exposi hned v několika tvarech i barvách, vždycky ale v naprosté jednoduchosti s respektem k designu, tónu i geometrické linii tak, aby zapadla do každého interiéru a zároveň na sebe letmo upoutala pozornost.

V Exposi se potkávají řemeslo a umění

David Exner se při tvorbě nechal inspirovat jak přírodními organickými tvary, tak i přísnou geometrií. Obojí pak zjednodušil tak, aby zachoval pouze základní, nejvýraznější motiv. Výsledkem jsou dvě verze kamen pravoúhlých a čtyři verze radiální. V jedné verzi jsou kachle vyboulené a tvoří plastické oblouky rozmístěné v přesných intervalech. Volně připomínají nenápadné křivky, které jsme občas vídali ve funkcionalistické architektuře.

Druhá verze je postavená na výrazné linii. Kachle jsou rozdělené na přesné obdélníky stejné velikosti tak, že vytváří výrazné stínování. Zde naopak jako by byla cítit inspirace První republikou – jednoduchý, a přesto výrazný design, který nejlépe vyniká ve světlých barvách. Obě verze ale nechávají jejich budoucím vlastníkům velkou míru flexibility. Co se barevné škály týče, je na nich, zda zvolí jemnou skandinávskou barevnost, nebo zda budou vybírat barvu výraznější. Vždy bude záviset na tom, jaké je zamýšlené ladění celého interiéru. Snažíte se všechno sladit do sebe zapadajícího celku, nebo chcete, aby na sebe jeden výrazný kousek upoutal pozornost jako malba v galerii? Exposi vám dovolí obojí.

Exposi keramika a značky Brunner

Není to ale jenom o designu. Naopak to, aby kamna plnila svůj prvotní účel, měli autoři Exposi na paměti už od samého začátku tvůrčího procesu. Exposi keramika tak byla právě vytvořena tím způsobem, že se dá kombinovat s krbovými vložkami německé značky Brunner. To zaručuje budoucímu majiteli kamen, že pokud si bude přát, dostane z Exposi kamen i vysokou účinnost. Stojatá verze Exposi kamen je navíc dotažená do úplného detailu tím, že pracuje se sálavým výhřevem. Díky tomu, že se místnost vytápí prostřednictvím celé plochy kamen, dochází k nejzdravějšímu způsobu topení.

Favilla

Na samém počátku byla touha, aby naše „kachlařská“ manufaktura měla takovou svoji vlajkovou loď. Byli jsme si jisti, že bychom neradi měli pouhou kopii starých, byť krásných kachláčů. Protože chcete-li, aby se ta nová kachlová kamna stala takovým vaším dítětem, musíte jim vdechnout nejen život, ale i duši. A to bohužel u kopie prostě dost dobře nejde. Navíc jsme vždycky věděli, že „naše“ kamna budou tak zvané tahovky nebo jinak řečeno sloupovky. Když
totiž žijete v Bechyni, kde je duch jednoho z největších kamnářů Františka Lennera doslova všudypřítomný, nelze ani uvažovat o ničem jiném. Tohle rozhodnutí bylo posíleno i našimi cestami do Skandinávie, kde na bílá sloupová kamna narazíte prakticky na každém kroku.

Ke spolupráci nad vizuálem kamen jsme si přizvali mistra kamnáře, ale zároveň výborného kresliče Romana Hanuše. Ten nám svými cennými radami i skicami pomohl k vytvoření naší vlajkové lodi.

Favilla dnes zdobí mnoho interiérů jak zámeckých, tak loftových u nás i v zahraničí. Kamnářům se líbí spojení trochu romantického vzhledu, který se dá ale vynecháním některých zdobných prvků snadno poupravit, s moderní technologií topení. Můžete si vybrat výšku kamen, barvu, ale i méně či více zdobné varianty. Kamna jsou ideálně naprojektována pro kamnovou vložku Brunner HKD 2.2 rk s akumulací. Ta splňuje nejnovější parametry hoření, které dnešní zákazník standardně očekává. Dají se ale snadno postavit i s akumulačním ohništěm Brunner KSO.